om samværd

VI BYGGER BRO MELLEM GENERATIONER OG SKABER MØDER MED MENING OG MAGI

samværds arbejde

om samværd

Foreningen Samværd er en almennyttig, non-profit forening, der arbejder for at skabe flere generationsbrobyggende projekter.

Vores navn, Samværd, er en kombination af ordene samvær og værdi, fordi omdrejningspunktet for vores arbejde er værdifuldt samvær.

Foreningen er uafhængig og uden offentlig støtte. Samværd er derfor afhængig af private donationer og fondsmidler. De økonomiske midler foreningen rejser og får doneret går til at udbrede Leg på Plejehjem og foreningens andre projekter, så flest muligt får mulighed for at blive en del af et meningsfuldt fællesskab. 

Foreningens projekter er støttet af Nordea-Fonden, Trygfonden og Fonden Ensomme Gamles Værn.

  • Leg på Plejehjem

    Grundlagt i 2017

    13 kommuner har glæde af projektet
    - og flere er på vej!

    Støttet af Nordeafonden og Tryg-Fonden.

    LÆS MERE HER

  • Havefamilier

    Pilotprojekt startet i 2023 i Aarhus Kommune.

    Fokus på haven som “et fælles tredje.”

    Projektet har modtaget støtte fra Fonden Ensomme Gamles værn.

    LÆS MERE HER

  • Konsulentopgaver

    Samværd udbyder konsulentopgaver i større eller mindre skala.

    Har du et projekt, hvor vi kan være med til at gøre en forskel?

    LÆS MERE HER

  • Fagoplæg og undervisning

    Samværd tilbyder også fagoplæg og/eller undervisning. Vi har en masse viden omkring at bygge bro mellem generationer - og vi brænder for at formidle vores viden. Vores undervisning er praksisnær og engagerer eleverne aktivt i læringen.

    KONTAKT OS HER

Samværd - en kombination af ‘samvær’ og ‘værdi

Samværd - en kombination af ‘samvær’ og ‘værdi

- for det er lige præcis dét, vores arbejde værner om: værdifuldt samvær, der gavner alle generationer

vores værdier

Vores mission er at skabe rammerne for møder mellem mennesker, der normalt ikke mødes. Vi tror på magien i det tværgenerationelle møde, fordi det gør alle parter gladere og klogere på livet.

Målet med vores aktiviteter er at revolutionere måden, vi er sammen på tværs af generationer, baggrund og livsvilkår. Vi arbejder hver dag for: At øge livskvaliteten, skabe mere fællesskab og styrke medborgerskabet.

Vi ønsker at skabe inkluderende fællesskaber med større forståelse og rummelighed for mennesker i andre livssituationer.

Fordi: Vi tror på det gode i mennesket, at fremmedgjorthed kommer af uvidenhed, og at alle i udgangspunktet har de bedste intentioner. Lad os i fællesskab åbne institutionerne op for hinanden og for lokalsamfundet - og lad os mødes lidt mere på tværs.

vores mission

vi tilbyder:

leg på plejehjem opstod

Samværd blev grundlagt

Siden 2017 er der med stor succes afholdt Leg på Plejehjem med babyer og forældre på de aarhusianske plejehjem.

Hver uge mødes tre generationer til rytmik, musik, leg og samvær. Alt sammen faciliteret af en musikvært.

Formålet er at skabe glæde på tværs af generationer, gennem udveksling af sang, latter og livserfaringer i gode og trygge rammer.

Projektet Leg på Plejehjem har i 2022 modtaget støtte fra Nordea-fonden på 4.314.226,00 mio. kr. og fra TrygFonden på 1.848.954,00 mio. kr.

Støtten skal bruges til at udbrede Leg på Plejehjem til hele Danmark over de næste tre år.

det hele startede midt i en barsel

Plejehjemmet Langgadehus i Valby lå centralt på vejen mellem Esras hjem og det lokale indkøbscenter, og hun kom således ofte forbi på de daglige ture med barnevognen under barslen med sin søn Isak. Hun tænkte tit over, hvad der gemte sig derinde bag murstenene og glasfacaden, og en dag tog hun mod til sig og ville gå derind – men hvordan gør man egentlig det? Er der et bestemt tidsrum, man kan gå ind på et plejehjem? Ringer man på? Og hvem lukker én ind?

Det viste sig, at døren var åben – og det var den i mere end én forstand. Man kunne gå direkte ind fra gaden, og da en ansat spurgte, om hun kunne hjælpe med noget, viste det sig at være forstanderen. Esra fortalte hende om en idé, der havde spiret i hendes hoved i noget tid: Når mange på barsel måske mangler social kontakt i hverdagen, når de i forvejen opsøger legestuer, når mange småbørn – særligt i de større byer – vokser op uden regelmæssig kontakt med ældre, når mange ældre måske også føler sig ensomme, og når mange plejehjem og lokalcentre faktisk har rigtig gode faciliteter – var det så ikke en tanke at etablere legestuer på plejehjem?

Sådan blev Danmarks første legestue på plejehjem startet. Der blev indkøbt puslebord, sponsoreret legetøj, og der blev fundet penge til en rytmiklærer. Og der blev danset, smilet og leget på tværs af generationer. Selv nogle af de ældre beboere, der havde svær demens, kunne huske navnene på børnene, og selvom de til hverdag måske ikke fortrak mange smil, smilede de varmt, når de genkendte de små.

Da Esra og familien flyttede til Aarhus, tog hun ideen om at starte Leg på plejehjem op hér med sig. Denne gang var hun på barsel med sit tredje barn, og også i Smilets By blev initiativet taget godt imod. Opbakningen var så stor, at der var grundlag for at skabe en forening, og sådan blev Samværd til - en kombination af ‘samvær’ og ‘værdi ‘ - for det er lige præcis dét, legestuerne giver og værner om; værdifuldt samvær, der gavner alle tre generationer..