Leg på Plejehjem i Dybbøl: En legestue, der inspirerer!

Leg på Plejehjem med Børnehaver i Dybbøl. Foto: Amalie Bentholm

Alle kurser i Leg på Plejehjem med Børnehaver afsluttes med en evalueringsdag, hvor børnehave og plejehjem sammen afstemmer, hvordan legestuen er gået ind til videre, og hvordan den skal se ud fremadrettet - og sikke en evaluering vi fik i Dybbøl! Den var så god, at vi har samlet nogle af de bedste pointer fra personalet i dette blogindlæg.

Vi håber du vil læse med om deres stjernestunder, og måske blive inspireret til, hvordan i som medarbejdere på et plejehjem og i børnehaven kan bakke op om mødet mellem børn og ældre.

Hvilke beboere kan man tage med? Alle!

Personalet på Dybbøl plejecenter har i løbet af de sidste måneder fået masser erfaring i, hvordan forskellige beboere får forskelligt udbytte af legestuen.

De har løbende inviteret et bredt spektrum af beboere med, fordi de har været nysgerrige på, hvordan de hver især ville reagere. Efter flere afprøvninger er de nu nået frem til en konklusion: Alle beboere uanset fysisk og psykisk formåen profiterer af legestuen.

Personalet kom med flere gode eksempler på, hvorfor det ikke kun giver mening at tage “de oplagte og friske beboere med”, men også de allersvageste. De fortalte blandt andet:

Vi havde valgt at tage Svend med. Han sov igennem hele den første legestue, og også den anden. Generelt sov han rigtig meget. Men efterhånden begyndte han at være mere og mere vågen til legestuerne og række ud efter børnene for at hilse. Vi var så overraskede over den måde, han reagerede på legestuen, at vi inviterede hans pårørende med for at se det. Og netop den dag, hvor hans nærmeste var med, var han vågen i en hel time! Det viste sig at blive en meget særlig stund for ham og hans pårørende, idet han kort tid efter gik bort.

På den anden side af bordet nikkede børnehave-personalet. Deres erfaringer set fra børnenes perspektiv viste dem nemlig, at Svend faktisk var én af de beboere, de havde talt aller mest om på hjemturene fra plejehjemmet. Han var nemlig helt særlig og meget spændende!

Konklusionen blev altså, at alle beboere får noget ud af legestuen, og at det ikke nødvendigvis handler om at finde de sjoveste legekammerater for børnene - der er mindst lige så meget læring i at møde mennesker, der er et helt andet sted i livet, og ikke minder om én selv.

Til evalueringen talte vi om, at legestuen kan anskues i tre trin: Før, under og efter.

Før legestuen - “Kun for inviterede”

Allerede inden legestuen er gået i gang er der værdi at hente. Her taler medarbejderne med beboerne om, at børnene snart kommer. “Vi omtaler dem som vores nye venner.” fortæller de og supplerer.

“Vi kan mærke på personalegruppen, at det er en positiv ting. De kommer og spørger, om den og den også kan komme med. Og i aktivitetsoversigten er vi blevet nødt til at skrive, at det “kun er for inviterede,” fordi der er så stor efterspørgsel fra både beboere, pårørende og personale.”

Lederen af plejehjemmet pointerede også, at:

“Jeg synes, det er så hyggeligt, når man kommer her, at der bare ligger flyverdragter man lige er trådt ud af. Det er fantastisk.”

Så det vækker altså glæde og nysgerrighed for alle der færdes på plejehjemmet - ikke kun dem, der er med undervejs.

Under legestuen - Stjernestunderne opstår SAMMEN

Selve legestuen er på mange måder, det tidspunkt, at flest stjernestunder opstår. En medarbejder forklarer:

“Hvad børns spontanitet gør ved ældre, siger meget. Vi har en beboer, som normalt er meget svær at få en reaktion fra, men da vi sang “Bjørnen sover” og et af børnene til sidst sprang op og sagde “BØH” til hende - så kom der en reaktion, og de kunne grine sammen. Det var fedt at se!”

Og generelt det her med at gøre ting SAMMEN var omdrejningspunktet for mange af pointerne. Blandt andet var alle enige i, at:

Jo mere alle synger med, jo mere fællesskab skabes der.

De magiske møder kræver kun lidt støtte fra personalet, så klarer børnene og de ældre resten selv:

“Når vi laver “save, save brænde” med tørklæder, skal børnene hjælpes til med at turde gøre det med en beboer, og beboerne skal have hjælpen til at holde fast i tørklædet. Så de første gange vi synger den, skal alle lige hjælpes på plads. Men tredje gang - så er smilene store og magien opstår - og så er der altid dem, der til sidst ikke vil aflevere igen - både børn og ældre, haha.”

Generelt er der mange grin at hente til legestuen:

“Der var flere beboere der rejste sig fra stolene og brød ud i grin, fordi vi er begyndt at synge “skomagerdrengen han er sød, for han spiser jordbærgrød”. “Hallo, det passer ikke!” siger de så!”

Efter legestuen - “de demente kan endda huske det kort tid efter”

Når legestuen er slut, slutter oplevelsen ikke nødvendigvis:

“Børnene kigger med nysgerrige øjne på vores verden - døre der åbner, når man hiver i en snor, kørestole og elevatorer. Og udstoppede dyr. Øj det er fedt. Og en god læring i, at verden ser ud på mange måder!”

For både børn og ældre er der også et fantastisk samtaleemne efterfølgende. En medarbejder fra plejehjemmet forklarer først fra deres perspektiv:

“Det er gode eksempler at tale med beboerne om - de demente kan endda huske det kort tid efter stadig.”

Personalet fra børnehaven stemmer i - de har også mange snakke om legestuen efter de er gået hjem:

Vi snakker med det enkelte barn eller børnegruppe om, at “du gjorde hende glad”, så de får en oplevelse af, at de faktisk kan gøre noget for andre mennesker. De kan give noget bare ved at give en krammer. Vi har fokus på kommunikation og sprog lige nu - og der bruger jeg også dette som et eksempel, fordi kommunikationen med beboerne her er meget lærerig.

Generelt bliver konklusionen at mødet mellem børn og ældre rækker langt ud over selve musik-delen. For at understrege det, vil vi gerne slutte af med et sidste eksempel fra en børnehavepædagog:

“Vi har et barn, der skulle på ferie. Men inden han skulle hjem så ville han altså lige over på plejecentret og sige hej og på gensyn.”

Glade medarbejdere fra børnehaven viser stolt deres Leg på Plejehjem certifikat frem

Forrige
Forrige

En fast legeaftale på plejehjemmet

Næste
Næste

8 gratis aktiviteter til dig på barsel i Aarhus